• Te veel nieuw in Vista???

  Te veel nieuw in Vista?

   

  Heeft Microsoft nog voor ze het nieuwe Operating Systeem op de markt brengen reeds de regels van de Europese Comissie aan haar laars gelapt? Het ziet er inderdaad naar uit dat ze steeds meer features van andere fabrikanten in hun produkt stoppen om tot een monopolie op softwaregebied te komen. Als ze eenmaal dat monopolie hebben kunnen ze rustig de prijs vragen voor hun OS die ze willen.

   

  Wat zet ons ertoe aan te beweren dat er weer meer in Vista zit dan in XP?

  Er zijn in Vista veel features ingebouwd die tot nog meer oneerlijke concurrentie leiden. Adobe en Symantec hebben zich bij de commissie beklaagd over het feit dat in Vista en Office 2007 allerlei functionaliteiten zitten die het han nog lastiger maakt hun eigen produkten te slijten. Adobe heeft het over het bestandformaat XPS, bij Symantec over het onvermogen te kunnen sleutelen aan het hart van Vista om hun eigen beveiligingstechnologie in te bouwen.

   

  Waar het op neer komt is dat de gebruikers het nog niet doorhebben dat het in hun eigen belang is dat er meer concurrentie is, dat door een groter produktaanbod de prijzen kunnen dalen en bovendien de regels die de comissie opstelde gelden voor alle bedrijven die in Europa zaken doen, waarom zou Microsoft hierop een uitzondering maken? Omdat het Amerikanen zijn?

 • 26 oktober

  Twee op de drie bedrijven reguleren internetgebruik

  Twee op de drie Belgische bedrijven reguleren het privégebruik van e-mail en internet. Toch neemt bijna een enkele organisatie hierover een aparte clausule op in het arbeidscontract. Dat blijkt uit een onderzoek van het internationaal advocatenkantoor Bird & Bird.

  Van de bedrijven die aangeven dergelijke richtlijnen te hebben, heeft het merendeel deze regels bepaald op basis van de wensen van het management. Slechts enkelen hebben de werknemersvertegenwoordigers geraadpleegd bij het opstellen van deze richtlijnen.

  Als het aankomt op het communiceren van die regels over het gebruik van e-mail en internet, gebruiken de kleinere bedrijven enkel het arbeidsreglement. De grotere bedrijven maken ook gebruik van alternatieve methodes (zoals intranet of interne nota's), maar geen enkel bedrijf neemt een speciale clausule op in het arbeidscontract.

  De meeste bedrijven monitoren het gebruik van e-mail en internet van hun werknemers. (belga)

 • Een beetje voorzichtiger !!!

  Vooral pc's van jonge mannen hebben last van spyware

  Jonge mannen tussen de 18 en 29 jaar hebben het meeste last van besmettingen met spyware op hun computer, blijkt uit onderzoek van het Britse bedrijf Webroot. Vrouwen van dezelfde leeftijdsgroep zijn veel voorzichtiger tijdens het surfen.

  Zo'n 66 procent van de mannen open instant messages zonder na te denken, 65 procent downloadt files en 56 procent bezoekt sites voor achttienplussers. Bij de vrouwen klikt 61 procent nooit op een pop-up, en slechts negen procent surft naar een site met seksuele inhoud.

 • Apple klampt terug aan

  Mooie winstcijfers voor Apple door recordverkoop Macs

  Apple Computer is woensdag naar buiten gekomen met erg goede kwartaalcijfers door de recordverkoop van Macintosh-computers. De winst van Apple steeg van 430 miljoen dollar naar 546 miljoen dollar in een jaar tijd, een stijging van 27%. De verkoop steeg met 32% naar 4,84 miljard dollar.

  "Het was een fantastisch kwartaal", zei de chief financal officer Peter Oppenheimer. "Het was het beste kwartaal in de geschiedenis van het bedrijf." De verkoop van Apple computer steeg met 37% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar 2,21 miljard dollar. De verkoop van de notebook computer steeg met 63%.

  In totaal verkocht Apple het afgelopen kwartaal 1,6 miljoen computers, een kwartaalrecord. De sterke stijging van de verkoop kwam er nadat Apple op Intel Processors overschakelde en meer gebruikers aantrok van Windows-computers. De verkoop van de iPod's steeg met 35% naar 8,1 miljoen stuks.

  "Het sterke kwartaal sluit een uitzonderlijk jaar af voor Apple", zei CEO Steve Jobs in een persbericht. "Dat we meer dan 39 miljoen iPod's verkochten en 5,3 miljoen Mac's (...) maakt ons erg trots", aldus Jobs. (dpa)

 • Europese Comissie wint

  Microsoft geeft toe aan Europese eisen
  Windows Vista wordt aangepast

  Microsoft zegt dat het Vista zal aanpassen aan de eisen van de Europese Commissie. Daardoor kan het nieuwe besturingssysteem over de hele wereld gelijktijdig op de markt komen.

  Microsoft heeft verschillende aanpassingen doorgevoerd aan zijn nieuwe besturingssysteem Vista, de opvolger van Windows XP, na een ,,constructieve dialoog'' met de Europese Commissie. Dat beweert Brad Smith, de raadsman van het bedrijf. ,,Microsoft is bereid om enkele wijzigingen aan Windows Vista te doen na een advies van de Europese Commissie'', aldus de raadsman.

  De Commissie had haar bezorgdheid geuit over enkele programma's die de Amerikaanse softwarebouwer samen met Vista zou bundelen. Vooral een internetzoekfunctie en een programma om documenten uit te wisselen waren een doorn in het oog van Europees Commissaris voor Mededinging Neelie Smit Kroes. Volgens de Commissie zou het bundelen van die twee functies concurrentievervalsing zijn. Met name zoekmachine Google (voor de internetzoekfunctie) en softwareontwikkelaar Adobe (dat met pdf een eigen formaat heeft om documenten te delen) zouden daarvan last kunnen ondervinden. Omdat Windows een marktaandeel van meer dan negentig procent heeft, zouden heel wat mensen hun producten niet meer nodig hebben. Ook bedrijven als McAfee en Symantec (makers van antivirussoftware en firewalls ) al hun bezorgdheid geuit over de sterk verhoogde veiligheidsfuncties in Vista.

  Het persagentschap Reuters citeert een anonieme bron die zegt dat Microsoft nu aan Vista-gebruikers de mogelijkheid zal geven om de gewraakte software te verwijderen en die van de concurrentie te installeren. Microsoft werd eerder al gedwongen om een versie van Windows op de markt te brengen zonder de zogenaamde MediaPlayer om audio- en videobestanden te spelen. Het bedrijf prijsde die versie echter net even hoog als de versie met MediaPlayer, zodat het een commerciële flop werd.

  Begin september opperde Microsoft nog dat het de lancering van Vista in Europa zou uitstellen omdat het bedrijf niet helemaal zeker was wat de Europese Commissie precies verlangde. Neelie Kroes meldde gisteren echter dat Steve Ballmer, grote baas van Microsoft, haar gezegd heeft dat Vista niet op de lange baan wordt geschoven en in Europa gelijktijdig met de rest van de wereld uitkomt. Dat moet gebeuren in november voor zakelijke klanten en in januari voor het grote publiek.

  Of de aanpassingen gebeurd zijn, zal dan moeten blijken. Volgens Kroes is het immers niet haar taak om producten ,,groen licht'' te geven en moeten bedrijven zelf maar zorgen dat hun goederen aan de Europese regels voldoen. De Commissie liet ook al meteen weten dat het Vista en zijn effect op de vrije markt scherp in de gaten zal houden en dat het eventuele klachten ernstig zal onderzoeken. ,,Microsoft moet weten dat het rekening moet houden met de Europese wetten en regels en ik ga er vanuit dat het dat doet'', aldus Kroes.
 • Bedrijven moeten investeren in beveiliging

  Een derde van bedrijven heeft last van hackers en phishing

  Bedrijven nemen nog steeds niet genoeg maatregelen om hun netwerken te beveiligen. In Nederland is een op de drie bedrijven dit jaar slachtoffer geworden van incidenten met de beveiliging van vertrouwelijke informatie op computers. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van adviesbureau Capgemini.

  Het gaat niet alleen om het hacken van websites, maar ook om het zogeheten phishing. Daarbij worden onder meer websites van bedrijven gekopieerd, waardoor vertrouwelijke gegevens als creditcardnummers in handen kunnen komen van criminelen.

  In 2003 hadden bijna zeven op de tien bedrijven nog negatieve ervaringen met de beveiliging van informatie. Capgemini stelt dat het aantal incidenten weliswaar sterk is afgenomen, maar benadrukt dat de ernst van de voorvallen toeneemt. Bij het phishing zou het vaak niet gaan om hele hoge bedragen, maar om grote hoeveelheden kleinere bedragen.

  De helft van de Nederlandse bedrijven heeft geen risicoanalyse uitgevoerd om de dreigingen in kaart te brengen. "Uiterst onverstandig," stellen de onderzoekers. Een ruime meerderheid (64 procent) van de bedrijven meent dat de beveiliging van bijvoorbeeld internet een taak is van de overheid.

  Voor het onderzoek zijn directieleden en managers van 250 bedrijven en overheidsorganisaties ondervraagd. (hln/novum)

 • Overname van YouTube

  Google neemt YouTube over voor 1,3 miljard euro

  Het is de grootste overname in de geschiedenis van Google. Foto boven: YouTube-oprichters Chad Hurley (29) en Steven Chen (27).

  Google neemt het bedrijf achter de video-website YouTube over voor 1,65 miljard dollar (1,3 miljard euro) in aandelen. De overname, die maandagavond nabeurs werd bekendgemaakt, gebeurt volledig in aandelen.

  De raden van bestuur van beide bedrijven zetten het licht op groen en de overname werd officieel bekendgemaakt na sluiting van Wall Street, maandag even na 22.00 uur Belgische tijd. YouTube blijft in de beginfase gedeeltelijk autonoom en behoudt zijn merknaam en eigen kantoren.

  Het is de grootste overname in de geschiedenis van Google. Het concern kan zo de kennis van de populaire zoekmachine om miljoenen reclame-advertenties te verzamelen, combineren met het mega-succes van YouTube, dat sinds de lancering in december de grootste aanbieder van videoclips op internet is geworden. Op de site worden zowat 100 miljoen clips per dag bekeken. (belga/hln)

 • Ingeblikt spam

  Spam bereikt een nieuw record

  Volgens het bedrijf CleanPort, dat maandelijks de hoeveelheid spam in de wereld meet, is er een nieuw spamrecord sedert vorige maand. Het totale percentage van spam-mails in september nam toe tot 84,1 procent, het hoogste percentage tot hiertoe waargenomen. Aan deze snelheid zal tegen het einde van 2007 de grens van 90 procent spammails bereikt worden.

  De grootste verzenders van spam blijven de Aziatische landen China en Taiwan. Ook de hoeveelheid spam uit Oost-Europa blijft stijgen.

 • Firefox veiliger dan verwacht

   

 • PHOTOKINA

  De balans van Photokina 2006

  In Keulen loopt vandaag Photokina 2006 af. Op de grootste camerabeurs ter wereld lieten om en bij de 1600 bedrijven hun waren en kunnen zien. Wij gingen een kijkje nemen in Duitsland en zetten kort de hoogtepunten op een rijtje.


  Een vrachtwagen aan nieuwigheden werden niet aangekondigd op Photokina. De tijd dat de fabrikanten wachten op grote beurzen om met hun primeurs aan te komen, behoort tot het verleden. Al waren er natuurlijk wel nog enkele ontdekkingen te doen.
  Canon pakte in Keulen uit met de onthulling van de Rebel XTi. Deze 10,1 megapixel speigelreflex camera is vooral revolutionair dankzij het nieuwe anti-stofsysteem voor de lens.

  Samsung maakte van de gelegenheid gebruik om de eerder aangekondigde NV Series aan het publiek en de vakpers te tonen. Wij hopen binnenkort zeker eens de NV10 uit te proberen. Met deze prijswinnaar kan je dankzij de 10,1 megapixel kwaliteitsvolle beelden schieten en ook MPE4-VGA-filmpjes opnemen.

  Digitale spiegelreflex camera’s zijn hot. Dat viel meteen op in Keulen. Zowat elke grote speler pakt uit met een nieuw model. Zo komt Pentax met de K10. Deze SLR haalt 10,2 effectieve megapixels. Belangrijkste troeven zijn de waterresistente body en de schokwerende techniek. Pentax ontwikkelde, hoe verrassend, ook een nieuw anti-stofsysteem.

  De D80 van Nikon maakte ook haar grote intrede op Photokina. Deze heel snelle spiegelreflex is de opvolger van de D70 en de D70s.

  Sony maakte van de gelegenheid gebruik om twee nieuwe Cyber-shot modellen te lanceren. De DSC-T50 en de DSC-N2 hebben een touchscreen. Bovendien kan je meteen een muzikale diashow in elkaar steken. Sony koos voor Carl Zeiss lenzen.

  Sanyo kondigde de Xacti E7 en de Xacti S7. De E7 komt met een heel snelle sluitertijd waardoor de vervelende digitale vertraging zo goed als te niet gedaan wordt.

  Fujifilm introduceerde de FinePix S5 Pro. Dit lang verwachte model kan volledig manueel afgesteld worden. En scoort vooral hoog voor portretten. Daar speelt de nieuwe ‘Face Detection button’ een heel grote rol in. Dankzij deze technologie herkent dit model automatisch gezichten en zoomt erop in.

  Sigma tot slot stelde eindelijk haar digitale spiegelreflex voor. Met 14,1 megapixel is dit de koploper van het moment wat dit aspect betreft. Dankzij de processor levert dit grote beelden op van maximaal 5280x3520 pixels. Uit de eerste testresultaten blijkt dat de Sigma bijzonder hoge gedetailleerde beelden schiet.