• 30 october

  Steeds meer gezinnen hebben internetverbinding

  Steeds meer gezinnen in ons land beschikken over een internetverbinding. Terwijl in 2005 nog maar de helft van de huishoudens internet thuis had, is dat nu al 60 procent. Dat blijkt uit de ICT-enquête van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de federale overheidsdienst Economie.

  Ook het aantal gezinnen dat een computer in huis heeft, is gestegen: van 57 procent in 2005 naar 67 procent nu. Vooral eenoudergezinnen hebben dit jaar geïnvesteerd in de aankoop van een pc en internetverbinding.

  Uit de enquête blijkt voorts dat de populariteit van internetbankieren is gestegen van 46 procent vorig jaar naar 52 procent op dit moment. Ook geeft één op de vijf Belgen die ooit al internet gebruikten aan dat ze tijdens het eerste kwartaal van 2007 goederen of diensten hebben besteld via het internet. Het gaat dan voornamelijk om reizen of tickets voor evenementen. (belga/dm)

 •  

  Hogeschool Kempen bouwt groene laptop met gocart

  Aan de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel hebben vijf studenten met hun docenten een energiezuinige gocartlaptop ontwikkeld. Het project werd uitgewerkt in opdracht van Intel, een van de grootste fabrikant van computerchips ter wereld. Intel had de Europese universiteiten uitgedaagd om laptops een uur lang op groene stroom te laten werken, zonder batterij of snoer. In totaal leggen vijf universiteiten uit België, Nederland, Spanje, Duitsland en Italië de laatste hand aan hun alternatieve energiebron die straks een laptop aan de praat moet houden.

  Gocart
  De Katholieke Hogeschool Kempen sleutelt momenteel aan een oplossing waarbij menselijke energie en zonlicht worden omgezet in bruikbare stroom. Docenten en studenten hebben daarvoor een gocart gebouwd die uitgerust is met zonnepanelen. "De combinatie van trapbewegingen en zonnestralen moet voldoende energie opleveren om de laptop draaiende te houden", zegt Luc Damen, woordvoerder van de KHKempen.

  Energieverbruik
  Intel wil met deze actie aandacht vragen voor het energieverbruik van computers. Een serverpark kan per dag makkelijk 180 Megawatt aan stroom verbruiken; genoeg om een half miljoen tv-toestellen van stroom te voorzien. Eind deze maand moeten de ontwerpen klaar zijn. Op 28 november wordt de winnaar bekendgemaakt. De hoofdprijs is wetenschappelijk- en computermateriaal naar keuze. (belga/gb)

 • 25 oktober

  Microsoft geeft juridische strijd tegen Europese Unie definitief op

  Microsoft heeft officieel zijn juridische strijd gestaakt tegen een mededingingsbepaling van de Europese Unie, door het beroep in te trekken tegen een boete van 280 miljoen euro die het bedrijf in 2006 opgelegd kreeg omdat het geen gehoor had gegeven aan een eerder bevel om gegevens openbaar te maken. Daarnaast werd het laatste beroep tegen een andere uitspraak geschrapt.

  De mededingingsbepaling stelt dat Microsoft misbruik heeft gemaakt van zijn monopoliepositie op de consumentenmarkt voor software. Het softwarebedrijf maakte maandag, na intensief overleg tussen eurocommissaris Neelie Kroes en Microsoft-directeur Steve Ballmer, bekend dat het zijn verzet zou staken.

  In navolging van een uitspraak van het Europese Gerecht van Eerste Aanleg uit 2004 kunnen concurrenten nu tegen betaling van tienduizend euro een computercode krijgen waarmee zij programma's kunnen ontwikkelen die compatibel zijn met het besturingssysteem Windows.

  Microsoft liet weten dat het nakomen van alle juridische verplichtingen en het werken aan een goede verstandhouding met de Europese Commissie nu de hoogste prioriteit heeft gekregen. (novum/ap/tdb)

 • 19 oktober

  PC-markt groeit krachtig

  De vraag naar elektronische notebooks zwengelt de markt van personal computers stevig aan. De wereldwijde verkoop van pc's in het derde kwartaal van 2007 ligt op jaarbasis circa 15 procent hoger. Dat melden de marktonderzoeksinstituten Gartner en IDC donderdag. Vooral de vraag van privŽ consumenten drijft de verkoopcijfers de hoogte in. Marktleider Hewlett-Packard (HP) profiteert het meest van de trend.

  68,5 miljoen pc's


  Volgens Gartner werden van juli tot september 68,5 miljoen pc's verkocht. Een stijging met 14,4 procent, aldus de analisten uit Stamford (Connecticut). Concurrent IDC maakt gewag van een toename van 15,5 procent, tot 66,9 miljoen apparaten.

  De verdere verspreiding van draagbare pc's draagt de groei, aldus analist Mikako Kitagawa (Gartner). Dat gelt voor alle regio's. In de Verenigde Staten worden voor het eerst meer notebooks verkocht dan desktop computers. Globaal vallen China, India en Latijns-Amerika op, al blijft de marktpenetratie in groeilanden nog gering.

  In de EMEA economische zone (Europa, Nabije Oosten en Afrika) verkochten de pc-fabrikanten 22,1 miljoen computers, bericht Gartner. Een toename met 16,4 pct.

  De ranglijst van fabrikanten wijzigde niet. HP bouwde zijn marktaandeel verder uit tot 18,8 pct en verkocht in het derde kwartaal 12,8 miljoen apparaten. Dell kon de negatieve trend van de voorbije maanden stoppen en verkocht 10 miljoen toestellen (14,4 pct marktaandeel). Acer en Lenovo verkochten ieder circa 5,5 miljoen computers. (belga/dm)