• 30 nocember

  Driekwart computergebruikers ooit getroffen door virus

  Driekwart van de computergebruikers is al eens getroffen door een virus of een ander kwaadaardig programma, zogenaamde malware. Consumenten blijven echter downloaden, ondanks de grote risico's. Dat blijkt uit een onderzoek van PC Tools, een leverancier van beveiligingssoftware.

  Hoewel computergebruikers over het algemeen de risico's en beveiligingsprogramma's kennen, passen ze hun gedrag niet aan, luidt het. Zo geeft ruim driekwart van de respondenten uit de Benelux aan dat hun computer wel eens is geïnfecteerd door een virus of andere malware. Uit het onderzoek blijkt dat de ondervraagden zich bewust zijn van de gevaren waaraan ze zich blootstellen op bijvoorbeeld sociale netwerksites, e-mails en downloads.

  Slechts één op de tien is zich niet bewust van de risico's op onder meer virussen, spyware en spam die hun gedrag met zich mee kan brengen. Ruim de helft van de consumenten in de Benelux geeft echter aan gewoon onbezorgd door te gaan met het downloaden en online delen van bestanden. Zo'n 69 procent van de respondenten heeft wel antivirus- en antispywaresoftware geïnstalleerd op zijn computer. Slechts 31 procent van de respondenten is overtuigd van zijn computerbeveiliging.

  Zo'n 52 procent scant zijn computer voor spyware en virussen op wekelijkse basis en 31 procent doet dit dagelijks. Het onderzoek werd online uitgevoerd onder consumenten die zich hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief van PC Tools. Er namen wereldwijd 25.506 respondenten aan deel, waarvan 467 uit de Benelux. (belga/tdb

 • 27 november

  'Derde service pack maakt Windows XP tien procent sneller'

  Windows XP wordt met het derde service pack (SP3) dat Microsoft gaat uitbrengen, tot tien procent sneller. Dat blijkt uit een vergelijkende test van de 'release candidate' door Devil Mountain Software, meldt Webwereld. Met een identieke configuratie draaiden Officebench-testprogramma's tien procent sneller dan met het tweede service pack, en dat terwijl Microsoft had aangekondigd dat SP3 beperkt zou blijven tot 'patches' en 'bugfixes'.

  Deze onverwachte snelheidswinst staat in schril contrast met de 'release candidate' van het eerste service pack van Vista, dat Devil Mountain vorige week al testte. Hierbij heeft Microsoft tot nu toe geen noemenswaardige prestatieverbetering weten te realiseren. Uit een vergelijking tussen de tests blijkt bovendien dat Vista met SP1 meer dan twee keer zo traag is
  als XP met SP3. De testers raden gebruikers dan ook aan om SP3 voor Windows XP in huis te halen, en Vista rustig links te laten liggen. (dm/sam)

 • 23 november

  De Post drukt en post digitale documenten

  De Post gaat via haar dochteronderneming eXbo een nieuwe dienst lanceren waarmee KMO's hun poststukken via hun eigen computer kunnen laten bezorgen. Dankzij Click & Post heeft het bedrijf niet langer papier, enveloppes of postzegels nodig. De dienst is momenteel enkel beschikbaar voor bedrijven en zit in een testfase en de officiële lancering is gepland voor begin 2008.

  Bedrijven dienen enkel te beschikken over een pc met internetverbinding en een tekstverwerker om van de dienst gebruik te kunnen maken. De documenten worden vervolgens naar het productiecentrum van eXbo gestuurd. Dat centrum ontvangt de aanvragen, maakt afdrukken op een professionele digitale printer (in kleur of in zwart-wit), steekt de stukken onder omslag en zorgt voor de frankering. Daarna gaat alles naar De Post, die het bij de geadresseerden bezorgt.

  Ook wenskaarten zouden op die manier kunnen worden verstuurd, net als aangetekende verzendingen, zegt De Post. De mailings worden in maximum 48 uur tijd gedrukt en bezorgd (als Prior-zending). (belga/sam)

 • 9 november

  Midden 2008 ook accenten in Belgische domeinnamen

  De Belgische vereniging voor Internet Domein Naam Registratie (DNS) gaat nog voor de zomer zogenaamde "Internationalised Domain Names" invoeren. Dat wil zeggen dat je in Belgische domeinnamen ook accenten, umlauten en andere vreemde karakters zal kunnen gebruiken. Dat schrijft de website Data News.

  Vertaalsysteem
  Nu kunnen Belgische domeinnamen enkel gewone cijfers en letters bevatten, waardoor onder meer bedrijven met accenten in hun naam, hun domein zonder accenten moesten registreren. Internetsoftware leest momenteel immers alleen de letters van a tot z en de cijfers van 0 tot 9. Volgens Data News bedacht de Internet Engineering Taskforce (IETF), een internationale organisatie die standaarden oplegt en implementeert, een tijd geleden een "vertaalsysteem". Daarmee kan je toch vreemde karakters gebruiken in domeinnamen, tot Chinese en Arabische tekens toe.

  Nederlands, Frans en Duits
  "Wij voeren het systeem alleszins voor de zomer in", vertelde algemeen directeur Marc Van Wesemael van DNS aan Data News. "In een eerste fase wordt het beperkt tot alle karakters en tekens die in het Nederlands, het Frans of het Duits voorkomen."

  Sunriseperiode
  "Momenteel zitten we in de zogenaamde sunriseperiode", zegt Van Wesemael. "Bedrijven als Nestlé mogen op voorhand hun naam registreren, waardoor ze beschermd worden tegen domeinkapers. Wij kijken na of het wel degelijk om Nestlé gaat en niet om een cybercrimineel die de domeinnaam voor veel geld doorverkoopt." België is niet het eerste land in Europa dat de nieuwe domeinen invoert. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gingen ons land al voor. (belga/tdb)

 • 8 november

  Aantal internetaansluitingen blijft stijgen

  Het aantal internetaansluitingen in België is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met 1,9 procent, tot 2.589.724. Dat blijkt uit de statistieken die ISPA, de vereniging van de leveranciers van internetdiensten, vandaag heeft bekendgemaakt.

  Het aantal privéaansluitingen steeg in vergelijking met het vorige kwartaal met 2 procent tot 2.132.678. In het bedrijfsleven bedroeg de stijging 1,6 procent en komt het aantal aansluitingen uit op 457.046. De stijging is in alle gevallen te danken aan het aantal breedbandaansluitingen (kabel en ADSL). De inbelverbindingen daarentegen blijven dalen.

  In vergelijking met het derde kwartaal van 2006 steeg het aantal internetverbindingen met 8,8 procent. (belga/sam)