•  

  Microsoft komt naar Wallonië

  De Amerikaanse softwaregigant Microsoft zal binnenkort een vestiging openen in Henegouwen.

  "Het dossier zit op de goede weg. We werken er al twee jaar aan", zegt Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt zaterdag in La Dernière Heure.

  Volgens de krant worden momenteel de eerste sollicitatiegesprekken gehouden bij Microsoft. Er zouden vele banen gecreëerd worden. De officiële aankondiging over de vestiging in Henegouwen zou voor de
  maand april zijn.

 • 22 maart

  BMW: nog dit jaar 'full internet' in auto

  BMW gaat nog voor het einde van dit jaar 'full internettoegang' aanbieden in de auto, via het scherm van de iDrive. Om veiligheidsredenen zal je enkel kunnen surfen als je zo goed als stilstaat: tot 5 km per uur. Tenzij de auto achteraan in de kopsteunen ingebouwde schermpjes heeft. Wie achterin zit, kan ongestoord surfen.

  Begin deze maand toonde BMW zijn ConnectedDrive met volledige internettoegang op de elektronicabeurs Cebit. Het principe is eenvoudig: op het centrale display krijg je alle mogelijkheden die je op een 'gewoon' computerscherm zou hebben. De centrale draaiknop van de iDrive dient als muis om de cursor in alle richtingen over de webpagina's te bewegen en dingen aan te klikken.

  Je kan ook via het toetsenbord URL's of internetadressen intikken, net zoals je een bestemming voor het navigatiesysteem intikt. Het is ook mogelijk om 'favorieten' of bladwijzers op te slaan. Dit gaat dus nog een stuk verder dan de Online diensten en de mogelijkheid om via Google te zoeken die BMW sinds 2007 in sommige landen aanbiedt.

  In de toekomst zal het zo ook mogelijk zijn email op te halen en te lezen of dingen te doen als telebankieren, meent BMW. Dingen die vandaag ook al mogelijk zijn via de meest 'smart phones', uiteraard.

  De techniek die gebruikt wordt is die van draadloze verbinding via een gsm-signaal, een verbeterde versie van GPRS, EDGE genoemd (Enhanced Data Rates for GSM Evolution) dat drie tot vier keer sneller zou zijn. Dat mag ook want GPRS is in vergelijking met wat we vandaag met WiFi netwerken gewoon zijn, tergend traag. Een sneller technologie zou de telefonie van de derde generatie (3G) zijn maar die is voorlopig een pak duurder en niet overal beschikbaar.

  Om de snelheid er in te houden steekt BMW nog een handje toe door alle verkeer via eigen servers te laten lopen die erover waken dat flash-toepassingen en andere applets geoptimaliseerd worden om minder dataverkeer te veroorzaken, voor ze naar de wagen worden doorgestuurd. Het systeem zal 'af fabriek' in de wagens worden ingebouwd en met een vast abonnement zonder databeperking aangeboden worden. (jvr)

 • 19 maart bis

  Intel maakt flash-geheugen tot 160 GB

  Intel maakt al modellen met een kleine opslagcapaciteit.
  Chipfabrikant Intel werkt aan flash-disks tot 160GB. Flash-gebeugen bevat - in tegenstelling tot traditionele harde schijven - geen bewegende onderdelen die verslijten, is kleiner, lichter, zuiniger, betrouwbaarder en kan beter tegen een stootje.

  Flash en harde schijven
  Flash-geheugen is wel veel duurder dan de magnetische harde schijven, die ook een veel grotere opslagcapaciteit hebben. Kleine flash-disks worden momenteel al gebruikt in allerlei toepassingen, waaronder de MacBook Air-laptop. Wanneer de capaciteit toeneemt en de prijs daalt, zullen ze een steeds grotere concurrent worden voor de huidige harde schijven. (sam)

 • 19 maart

  Intel maakt processor met zes rekenkernen

  Chipbouwer Intel bouwt een processor met zes rekenkernen. Die zal in het najaar op de markt komen en vooral gebruikt worden in servers. Meer rekenkernen moeten leiden tot betere prestaties en een efficiënter energiegebruik.

  In de toekomst wil Intel nog een nieuwe familie processors ontwikkelen met twee tot acht rekenkernen. (dpa/sam)

 •  

  Niet VS maar China heeft meeste internetters

  China is sinds februari het land met de meeste internetgebruikers. Met circa 220 miljoen surfers is het de Verenigde Staten voorbijgestreefd.

  In februari hadden de VS ongeveer 217 miljoen surfers, meldde een Chinees onderzoeksbureau vrijdag.

  Naar 280 miljoen
  Aan het einde van het jaar zal het aantal Chinese internetters al zijn gegroeid tot 280 miljoen, verwacht het bureau BDA China.

  Sinds de geboorte van het internet in 1969 waren de Verenigde Staten het land met de meeste internetters. Destijds was het internet nog een netwerk van computers onder beheer van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

  De snelgroeiende internetpopulatie van China heeft het medium tot een plek gemaakt waar Chinezen hun mening relatief vrij kunnen uiten. (anp/mvl)

 • 12 maart

  Google mag Doubleclick overnemen van EU

  Na het groen licht van de Amerikaanse concurrentiediensten heeft ook de Europese Commissie vandaag ingestemd met de overname van het Amerikaanse advertentiebedrijf Doubleclick door de zoekrobot Google.

  Volgens de Europese Commissie oefenen beide ondernemingen geen concurrentiële activiteiten uit. Google telt 3,1 miljard dollar neer voor de overname van Doubleclick, een onderneming die is gespecialiseerd in pop-ups, banners en andere advertenties op internet en onder meer MySpace tot haar klanten mag rekenen.

  De concurrentiediensten van de Europese Commissie bogen zich niet over de vraag of de overname gevolgen kan hebben voor de exploitatie van persoonlijke gegevens op het internet. Wel stelt de Commissie dat ook voor het gefuseerde bedrijf de Europese privacyregels van kracht blijven. (belga/sd)

 • 10 maart

  Belgacom TV doet kabel pijn

  De opmars van Belgacom TV, het tv-distributieplatform van Belgacom, begint de concurrerende kabeltelevisiebedrijven pijn te doen. Dat schrijft De Tijd. Onder invloed van Belgacom TV ging het aantal abonnees van de kabelbedrijven er vorig jaar voor het eerst op achteruit, leren cijfers van de beroepsvereniging Cable Belgium. Het totaalcijfer zakte opnieuw onder de 4 miljoen.

  Belgacom telde eind 2007 305.000 klanten voor Belgacom TV. Er kwamen er vorig jaar bijna 166.000 bij. Al drie kwartalen op rij stijgt het aantal sterk. Die bewegingen vertalen zich in een afkalving van het aantal kabelabonnees. Op 30 september 2007, het moment waarop Cable Belgium steevast meet, telden de Belgische kabelaars samen 3,98 miljoen aansluitingen. Dat zijn er ruim 46.000 of 1,2 procent minder dan een jaar eerder. In 2005 gingen de leden van Cable Belgium voor het eerst boven de 4 miljoen.

  Het is de eerste keer in op zijn minst 16 jaar - en waarschijnlijk ook voor het eerst sinds de kabel in België bijna een halve eeuw geleden van start ging - dat er een daling is. Die wordt veroorzaakt door Belgacom TV. (belga/tdb)

 • 3 maart

  Wat is Blu-ray?

  Blu-ray is, net als HD-DVD, ontworpen voor het opslaan van HD-materiaal en belooft de standaard te worden voor de komende jaren. De technologie is ontworpen door Sony en maakt gebruik van een blauwe laserstraal - vandaar ook de naam.

  Blu-ray biedt een hoge capaciteit: tot 50 gigabyte (GB) voor een dual layer schijf. (Een dual layer dvd kan maximaal maar 8,5 GB opslaan, wat onvoldoende is voor hogedefinitiefilms.)

  Dankzij de PlayStation 3, de bekende spelconsole van Sony die standaard een Blu-raylezer bevat, is de technologie al in menige huiskamer bekend. Nu het HD-DVD-kamp heeft aangekondigd de strijdbijl te begraven, heeft Blu-ray de HD-filmmarkt helemaal voor het grijpen.
 • 1 maart

  Microsoft verlaagt prijs Vista

  Microsoft heeft aangekondigd dat het de prijs van zijn besturingssysteem Vista gaat verlagen. Doel is om de verkoop van het systeem omhoog te duwen. De aankondiging komt er nu Microsoft een rechtszaak boven het hoofd hangt, omdat het samen met computerfabrikant Intel computers verkocht als zijnde geschikt voor Vista terwijl ze dat eigenlijk niet waren.

  Voor de Vista Home Premium, de meest gebruikelijke versie, zou het gaan om een prijsdaling van 30 euro van 159 dollar tot 129 dollar. De Vista Ultimate Edition zou voortaan 319 dollar kosten in plaats van 399.

  100 miljoen licenties
  Sinds Vista in januari 2007 uitgebracht werd, heeft Microsoft meer dan 100 miljoen licenties voor het besturingssysteem verkocht. In de overgrote meerderheid van de gevallen ging het echter om licenties voor software die werd geïnstalleerd op nieuwe computers.

  Slechts weinig mensen kiezen ervoor om hun XP-besturingssysteem up te graden naar Vista. Microsoft wil de mensen die nog steeds XP gebruiken nu over de streep trekken om over te stappen naar Vista. (belga/svm)