• 22 april

  "Internet zal verzuipen door tsunami aan beelden"

  Bijna een decennium na de Milleniumbug dreigen er nieuwe doemscenario's over het internet los te barsten. AT&T, een van de grootste internetaanbieders in de Verenigde Staten, waarschuwt dat als er niet snel wordt ingegrepen het internet zal verzuipen aan een overvloed van videobeelden.

  AT&T-jurist Jim Cicconi verwacht dat er tegen 2015 een gigantisch capaciteitsgebrek zal ontstaan. Tegen dan zal het internetverkeer immers vijftig keer zijn huidige vorm hebben bereikt, voorspelt hij. Op YouTube, de populairste website waar gebruikers filmpjes op kunnen plaatsen, worden nu al elke minuut acht uur aan beelden gezet. Zeker als video's binnenkort niet meer per se ingedikt en aan lagere kwaliteit kunnen opgeladen worden, maar ook in hoge definitie, zullen zich problemen voordoen. Dat formaat slokt immers tot tien keer meer bandbreedte op.

  Tolpoorten

  Vooral Amerikaanse providers beginnen stilaan te panikeren en hebben al voorzichtig gepleit voor tolpoorten op het internet: wie veel download, moet meer betalen. Dat is een fundamenteel andere opzet dan nu: klanten betalen voor de snelheid waarmee ze webpagina’s of video's binnenhalen.

  AT&T vreest met andere woorden dat de internetgebruiker steeds meer de rekening gepresenteerd zal krijgen. Een oplossing om dat tegen te gaan kan zijn om grote internetbedrijven als Google, Yahoo en Microsoft mee te laten betalen aan de dikke pijpleidingen die nodig zijn om hun content bij de consument af te leveren.

   

 •  

  E lab schuin-1

 • 10 april

  News Corp en Microsoft overwegen bod op Yahoo!

  News Corp voert serieuze gesprekken met Microsoft over een gezamenlijk overnamebod op Yahoo!. Dat schrijft The Wall Street Journal op zijn website. De krant baseert zich hierbij op mensen bekend met de situatie. Microsoft bracht eerder zelfstandig een bod uit op Yahoo!, maar dat werd door de internetzoekmachine van de hand gewezen als te laag. In een poging het vijandige bod van Microsoft af te weren, zou Yahoo! ondertussen met Time Warner-onderdeel AOL aan een overeenkomst werken. Daarbij zouden de internetactiviteiten van beide bedrijven worden samengevoegd.

  Yahoo! maakte gisteren na het slot van Wall Street bekend de handen inelkaar te slaan met concurrent Google. De internetonderneming gaat een kortlopende test uitvoeren waarbij bepaalde Google-advertenties worden doorgegeven naast de zoekresultaten van Yahoo! zelf. Afgelopen weekend voerde Microsoft de druk op Yahoo! op door het bedrijf nog drie weken te geven om de onderhandeling over een overname aan te gaan. Daarna zal Microsoft aandeelhouders van Yahoo! rechtstreeks benaderen, waardoor de waarde van het bod mogelijk lager uit zou kunnen vallen.

  Yahoo! gaf daarop aan niet onder de indruk te zijn van het dreigement. Bestuursvoorzitter Yang merkte daarnaast op dat het vijandige bod van 31 dollar per aandeel in contanten en aandelen inmiddels aan waarde heeft ingeleverd, doordat de koers van Microsoft op de beurs is gedaald. Hij benadrukte verder nogmaals dat zijn bedrijf niet negatief staat tegenover een overname door Microsoft als er een bod wordt gedaan dat de volledige waarde van de onderneming vertegenwoordigt, en dat superieur is aan zijn andere alternatieven. (novum/adv)

 •  

  "Internet zoals we het nu kennen binnenkort verouderd"

  Het Internet zoals we dat kennen zal binnenkort verouderd zijn, zo schrijft de Sunday Times. Dezelfde geleerden die het bedachten, werken momenteel immers aan een bliksemsnelle 'opvolger' die hele films in enkele seconden kan downloaden. En dat komt allemaal door de gigantische Europese deeltjesversneller Large Hydron Collider (LHC) waaraan Cern de laatste hand legt.

  Slachtoffer van eigen succes
  Het nieuws komt op een ogenblik dat het bestaande internet het slachtoffer dreigt te worden van zijn eigen succes en daaruit voortvloeiende capaciteitsproblemen. Niet lang meer, aldus David Britton, professor fysica aan de universiteit van Glasgow. Bij Cern wordt de laatste hand gelegd aan een computerproject dat 7 jaar geleden werd opgestart toen men in Genève ontdekte dat de LHC, jaarlijks een gigantische hoeveelheid data vereiste - evenveel als op 56 miljoen cd's kunnen worden opgeslagen. Met de LHC hoopt men de oorsprong van het universum te kunnen achterhalen.

  "Einde van de wereld"
  De enorme processiesnelheid nodig om LHC te laten functioneren, leidde zelfs tot de vrees dat het project zou moeten worden stopgezet omdat het zou kunnen leiden tot het 'einde van de wereld'. Letterlijk. Dat kwam doordat het internet in feite werd ontwikkeld met kabels en uitrusting die eigenlijk was bedoeld voor telefoongesprekken en die dus niet voldoende capaciteit had voor het doorgeven van data tegen hoge snelheid.

  10.000 maal sneller
  Nu is er in Genève een 'grid' gemaakt die 10.000 maal sneller zal zijn dan de snelste breedbandverbinding die momenteel in gebruik is. Dit doordat nu gebruik wordt gemaakt van optische vezelkabels en moderne routing centra. Daardoor zullen, als de huidige 55.000 servers zijn uitgebouwd tot de voorziene 200.000, speelfilms binnen enkele seconden kunnen worden verstuurd, terwijl de hele catalogus van Rolling Stones-muziek in twee tellen verzonden wordt.

  Revolutionaire veranderingen
  Volgens David Britton zal de maatschappij door deze 'grid technologieën' "revolutionaire veranderingen ondergaan, want met dit soort gebruik van computers kunnen volgende generaties samenwerken en communiceren op manieren die oudere mensen zoals ik zich niet eens kunnen voorstellen". Of dat klopt zal vanaf deze zomer blijken, wanneer de LHC gaat draaien, en in het kielzog daarvan ook de nieuwe grid - in feite een 'parallel internet' dat Cern zal verbinden met 11 onderzoekscentra in de VS, Canada, Europa en het Verre Oosten- zal gaan functioneren. (afp/tdb)

 •  

  Oprichter Dell faalt waar Steve Jobs slaagt

  Hoe graag hij ook wil, Michael Dell krijgt zijn bedrijf maar niet op de rails.
  Steve Jobs heeft reden tot lachen. Hij maakte van Apple (terug) een succesvol bedrijf.

  NIEUWS - Michael Dell is er bijna anderhalf jaar na zijn terugkeer nog steeds niet in geslaagd zijn pc-bedrijf weer op de rails te zetten.

  (m24/tijd) - Dell meldde aan de vooravond van zijn eerste analistenvergadering in drie jaar tijd dat het een fabriek in Texas sluit. De ingreep kost 900 mensen hun baan en moet 3 miljard dollar kosten doen besparen.

  Aan de tegenslag van de Amerikaanse pc-fabrikant lijkt sinds 2005 maar geen einde te willen komen. Er was het boekenonderzoek door de Amerikaanse beurswaakhond SEC wegens fraude, het terugroepen van miljoenen laptops omdat hun batterijen in brand vlogen, het systematisch missen van de kwartaalverwachtingen van Wall Street-analisten en als klap op de vuurpijl het verliezen van het wereldwijde marktleiderschap aan gezworen concurrent Hewlett-Packard (HP).

  Uniek

  In de jaren 90 had Dell hoge ogen gegooid via zijn unieke model van directe verkoop. Wie een pc wilde kopen bij Dell, kon dat op twee manieren doen: via de telefoon en via het internet. In tegenstelling tot zijn vele concurrenten weigerde oprichter en topman Michael Dell koppig zijn pc's aan te bieden via herverkopers. Het voordeel was dat het bedrijf die herverkopers geen commissie moest betalen en zijn computers dus goedkoper kon slijten.

  Michael Dell werd overal de hemel in geprezen als hét gezicht van de nieuwe economie, waarin klassieke verkoopmodellen plaats zouden moeten ruimen voor gedurfde concepten zoals het volledig uitschakelen van tussenpersonen.

  Tand des tijds

  Maar het model blijkt de tand des tijds niet te hebben doorstaan. Vooral omdat traditionele spelers als HP na verloop van tijd ook aan directe verkoop begonnen te doen. Het verschil was evenwel dat ze ook bleven samenwerken met hun traditionele partners, de herverkopers. Dell zwichtte pas onlangs door zijn pc's ook via de retailkanalen aan de man te beginnen brengen. Maar toen was het al te laat.

  Zelfs de terugkeer van Michael Dell begin 2007 als gedelegeerd bestuurder, nadat hij eind 2004 die titel had doorgegeven aan Kevin Rollins, kon het tij niet keren. Waar Steve Jobs slaagde bij Apple, faalde Michael Dell bij het bedrijf dat zijn achternaam draagt. Ook Jobs keerde terug naar het door hem opgerichte bedrijf, maar hij maakte er een succesverhaal van.

  Details

  Dell reageerde door fors in de kosten te snoeien. Vorig jaar meldde de pc-maker 8.800 banen weg te snijden, wat overeenkomt met zowat 10 procent. Van die 8.800 mensen hebben er ondertussen al zo'n 3.200 het bedrijf verlaten.

  Daar komen er binnenkort nog eens 900 bij, wanneer Dell een fabriek in het Texaanse Austin sluit. Daarnaast overweegt de pc-fabrikant zijn afdeling te sluiten die zich bezighoudt met het verlenen van consumentenkrediet aan mensen die een pc op afbetaling willen kopen.

  Design

  Ondertussen verwachten analisten tekst en uitleg bij de reden waarom Michael Dell er bijna anderhalf jaar na zijn terugkeer nog niet in geslaagd is Dell weer op de rails te zetten.

  De analisten zien twee oorzaken. Na het te lang vasthouden aan het model van de directe verkoop, verwijzen zij naar het feit dat Dell gedurende jaren weinig oog had voor het design van zijn computers. Concurrenten als HP deden dat wel, daarbij geïnspireerd door het voorbeeld van, uiteraard, Apple.