• 25 september

  8 nieuwe levens voor je oude pc

  GELD & GEZIN - Of je het nu doet voor je portemonnee of het milieu, een pc zomaar weggooien omdat je een snellere gekocht hebt, is zonde. Wij geven je 8 tips om met die trage oude computer toch nog leuke en nuttige dingen te doen.

  Video: Je pc verdient het niet een gewelddadige dood te sterven

  (netto/techradar) - Soms lijkt het wel of een pc naarmate je hem gebruikt steeds trager wordt. Voor een stuk klopt dat zeker, want hoe meer software je installeert, hoe langer het duurt om het beestje op te starten en hoe trager sommige programma’s zullen uitgevoerd worden.

  Maar je mag ook gerust de softwareindustrie met de vinger wijzen. Nieuwe versies van een programma hebben meestal meer functies die meer vragen van je computer. Dat geldt zeker voor je besturingssysteem (bv. Windows) dat na elke 'upgrade' een stuk gulziger wordt. Vroeg of laat zal je dus opnieuw naar de winkel moeten om je een krachtigere computer aan te schaffen.

  Maar de uitzonderingen bevestigen de regel. Voor sommige taken heb je helemaal geen krachtige processor of reusachtige harde schijf nodig. We overlopen een paar dingen die zelfs een pc van 5 jaar oud nog prima aankan.

  1. TV-kijken en opnemen

  Koop een videokaart en installeer ze in je pc. De chips op de kaart doen het meeste werk, zodat je pc amper belast wordt. Met gratis software als Mediaportal neem je uitzendingen digitaal op – ook al kijk je nog analoog – in dvd-kwaliteit en kan je ze later weer afspelen.

  2. Muziek beluisteren

  De bekende mp3-bestanden zijn zo klein dat je zelfs op een 'antieke' harde schijf van 40 gigabyte al snel duizenden nummers kwijt kan. Ook om ze af te spelen heb je geen hypermoderne pc nodig. Hang je oude toestel aan een paar goede luidsprekers en je hebt meteen je digitale jukebox. Windows Media Player kan je mits enige handigheid bovendien zo programmeren dat het programma automatisch gestart wordt wanneer je de pc aanschakelt en willekeurig door je muziekverzameling springt. Op die manier hoef je dus geen monitor aan je pc te hangen. Een alternatief is RealVNC waarmee je elke pc op afstand kunt besturen.

  3. Je kids in de gaten houden

  Ouders met jonge kinderen willen natuurlijk graag controleren wat hun spruiten op het net zoal uitspoken. Een oude pc kan daar perfect bij helpen. Zoek een techneut en laat hem m0n0wall op het toestel installeren. Daarmee kan je perfect bepalen wie wanneer naar welke sites mag surfen.

  4. Je huis bewaken

  Een webcam dient niet alleen om contact te houden met verre familieleden, maar kan ook perfect gebruikt worden om je woning in de gaten te houden. Met slimme software als webcamXP kan je het toestel gebruiken als bewakingscamera, waarbij er afhankelijk van de grootte van de harde schijf een archief van enkele uren of dagen bijgehouden wordt. Nog handiger is de optie om je een foto door te mailen van zodra er beweging waargenomen wordt. Op die manier wordt je automatisch verwittigd van zodra een dief in beeld verschijnt.

  5. Virussen buitenhouden

  Je weet nooit wanneer je via het net een booswicht binnenhaalt. Twijfel je aan de betrouwbaarheid van een site, dan is het altijd handig om de software eerst uit te testen op een pc die geen belangrijke gegevens bevat.

  6. Je jeugd herbeleven

  Een pc van 5 jaar oud protesteert uiteraard niet wanneer je hem software van 10 jaar terug of ouder laat draaien. Je wil misschien niet meteen teruggrijpen naar Wordperfect of Lotus 1-2-3, maar aan sommige klassieke games kan je ook vandaag nog veel plezier beleven. Haal Windows van je harde schijf en installeer een gratis versie van DOS. Vervolgens plaats je een zogenaamde 'emulator' op de pc, een stukje software dat de grote speeltuigen uit het lunapark nabootst. Een populair voorbeeld is MAMEUI, in combinatie met een van de spelletjes uit deze lijst.

  7. Je gegevens beveiligen

  Een van de beste manieren om je documenten en e-mails veilig op te bergen is ze op een volledig aparte harde schijf te plaatsen. Hang je oude pc aan het computernetwerk in je huis en download een programma als SyncBack waarmee je een volledig automatische veiligheidskopie van je gegevens kan laten aanmaken. Voor je begint, kan je best wel even informeren bij een pc-winkel of er geen nieuwe harde schijf in je toestel kan geplaatst worden. Een harddisk die al enkele jaren meedraait, is ondertussen een stuk minder betrouwbaar geworden.

  8. Kanker helpen genezen

  Wetenschappers hebben altijd nood aan extra rekencapaciteit. Daarom doen ze de laatste jaren beroep op gewone pc-gebruikers die dankzij het internet ingeschakeld worden in ambitieuze researchprojecten. Wie mee wil doen, krijgt regelmatig een pakketje met gegevens doorgestuurd waarvan de resultaten na afloop opnieuw via het net opgestuurd worden. Al die gegevens worden vervolgens door de onderzoekers samengebracht. Hoe snel of hoe traag de individuele pc's hun werk doen, maakt niet uit. Een van de meest interessante projecten in deze stijl is Folding at Home dat op zoek gaat naar een geneesmiddel voor kanker. Wie liever helpt met de speurtocht naar buitenaards leven kan terecht op SETI@Home.

  Schenk je pc weg aan een goed doel

  Je kan in plaats van jezelf te helpen natuurlijk ook de minder kapitaalkrachtige medemens een handje toesteken. Bedrijven als PUC in Antwerpen zamelen gebruikte computers in en verkopen ze door aan kansarme gezinnen of culturele instellingen.

 • 3 september

  België valt fors terug op vlak van breedband

   

  België stond eind maart maar op de negende plaats meer in de EU op het gebied van breedbandpenetratie (het aantal breedbandlijnen per hoofd van de bevolking). Dat schrijft De Tijd.

  Een half jaar eerder prijkte ons land nog op de zesde plaats, leren cijfers van ECTA. Dat is de Europese alliantie van alternatieve telecomspelers.

  België werd sinds eind september ingehaald door Luxemburg, Frankrijk en Duitsland waardoor we nu zwakker scoren dan al onze buurlanden. Met 25,4 procent zitten we wel nog boven het EU-gemiddelde (20,6%). (belga/sps)

 • 2 september

  Google pakt uit met een eigen browser

  Google lanceert vandaag, dinsdag, zijn eigen gratis browser, Google Chrome. Het bedrijf wil met Google Chrome de concurrentie aangaan met de Internet Explorer van Microsoft.

   

  De testversie van Google Chrome wordt in meer dan honderd landen gelanceerd. De browser is volgens Google sneller en beter geschikt voor complexe toepassingen dan de bestaande browers.